Jablečná kůže

 

 

Proč jsme se rozhodli pro jablečnou kůži? 

Výroba a vývoj udržitelných materiálů jde kupředu a my jsme nechtěli zůstat pozadu. Hledali jsme a objevili jsme vhodnou alternativu ke kůži, která je více ekologická a hlavně je bez zvířecích stop.

Voilà, a objevili jsme jablečnou koženku, neboli apple skin. O co se jedná? Co to je za materiál? Jde o nový druh koženky s vlatnostmi kůže, která je udržitelná a jejíž výroba minimálně zatěžuje životní prostředí a navíc: je téměř nezničitelná!  

Pojďme se podívat blíže pod pokličku tohoto veganského materiálu a o jeho vlastnostech si prozradit více.

 

 

Výroba

Jablečná koženka se skládá z 50 % ze zbytků jablek, a to z jejich stopky, pecek a slupky, které se normálně jen tak vyhazují při výrobě potravin. Ale pozor, při výrobě jablečné koženky nepřijdou žádné zbytby jablíček nazmar. Stopky, jadřince i slupky jsou vysušeny a rozmělněny do jemného prášku, který drží pohromadě další materiál, a tím je pryskyřice. Tato pryskyřice se využívá i při výrobě běžné syntetické kůže a nazývá se polyuretan (PU).

 

 

 

Jablečná kůže je napůl syntetická a napůl bio, je tedy udržitelná? 

Koženka z jablek je jedna z nejekologičtějších, mimo jiné proto, že vyžaduje při své výrobě  méně fosilních paliv než živočišná i čistě syntetická kůže. To je vždy dobré, vezmeme-li v úvahu negativní dopad těžby fosilních paliv na naši oteplující se planetu. 

 Materiál vzniká jako vedlejší produkt potravinářského průmyslu a využívá "odpad" k vytvoření něčeho nového. To má ve své podstatě za následek velké ekologické úspory v oblasti spotřeby zdrojů, využití půdy a energie ve srovnání s vytvářením nebo sklízením primárního materiálu. Díky opětovnému využití slupek nedochází k jejich kompostování a  tím k produkci metanu, který ovlivňuje klima.

  

 

 

 A co z ní vyrábíme?

Snažili jsme se novou kolekci udělat maximálně minimalistickou a nadčasovou tak, aby byly produkty na nošení vhodné i za několik let, jak pro dámy, tak pro pány. Počítáme totiž, že jablečná koženka vydrží několik let, a proto produkty nebude potřeba jakkoliv měnit nebo nahrazovat jinými. Základem je naše „smart“ kabelka, která se dá nosit i na zádech jako batoh. Jednoduchý systém přepínání popruhů umožňuje nošení kabelky na oba způsoby a je možné ji snadno měnit dle potřeby kdykoliv v průběhu dne. Batoh z nové kolekce je díky vlastnostem materiálu vhodný na nošení do extrémních podmínek, jako je déšť, sníh a mráz. Materiál nepromokne a udrží všechny věci uvnitř batohu v suchu. Navíc se dá u batohu snadno nastavit velikost, takže jeden produkt zastoupí další tři, které byste museli v šatníku mít.

 

Ledvinka, mini taštička a obal na notebook jsou dalším „must have“ doplňkem pro každodenní nošení a my věříme, že si naši novou kolekci zamilujete stejně jako my.

   

 

Kvalita materiálu

Unikátní mimo složení této koženky je i její nezničitelnost, tedy téměř, podpalovat jsme se jí nepokoušeli a ani to nedoporučujeme J. Nicméně vystavili jsme jí tvrdým horským podmínkám, kde nás zastihl první sníh a koženka díky své voděodolnosti nepropustila dovnitř batohu ani kapku vody a vše zůstalo suché. Co třeba když máte malé děti a ty se rozhodnou vám po kabelce něčím rýt? Třeba klíčem. I to jsme vyzkoušeli. Na kožence to po lehkém škrábnutí nezanechá ani stopu.