Jdeme s kůží na trh. Teda vlastně s koženkou

 

Cindy Crawford v uplých kožených kalhotách už je historie stejně jako kožešinové farmy plné lišek a norků určených k likvidaci. Ne, že už by to snad topmodelce z devadesátek neslušelo, nebo by bylo zoufale málo lišek… Ale dnešní doba už naštěstí přeje životu zvířat i kreativitě, které krejčí s kůží nedocílí tak jako s koženkou. Široká škála barev, možnost experimentů třeba v podobě našich oblíbených cákanců a různé druhy zpracování, dávají kožence, nazývané jako veganská kůže, na poli módy zelenou. 

Nejprve bychom chtěly říct, jak moc nás těší, že i giganti na poli módního průmyslu, jako Gucci, Armani, Hugo Boss, Chanel, Saint Laurent a spousta dalších, se zapřísáhli, že materiál ze zvířat pro své vymazlené kousky už nepoužijí. Máme z toho velkou radost, protože přesně tuto filozofii jedeme i my, „malé“ kabelkové designérky z Vysočiny. :-) 

Proč nešijete z kůže? Ptají se nás často

Protože když zalezeme do dílny a vymýšlíme nové designy, je pro nás důležité, že nám koženka dává svobodu. Zejména v experimentování. Vůbec si neumíme představit, že cákáme na kůži nebo že z ní děláme prototypy, které dále nevyužijeme. S veganskou kůží se dobře pracuje, víme, že kvůli ní nemuselo utrpět nějaké zvíře, a když máme zbytkový materiál koženky, tak nás to prostě tolik neštve. Je to o našem nastavení, pohledu na svět, o všech hezkých pocitech, které s naší značkou souvisejí.

Samozřejmě si nebudeme namlouvat, že i když výrobou umělé kůže chráníme práva zvířat, tak že nezanecháváme žádnou ekologickou stopu. Nicméně ani kůže není na trh vydána bez dalšího chemického zpracování, potištění a jiných úprav, než se z ní stane kabelka v regále vašeho oblíbeného obchodu. Pořád si prostě myslíme, že koženka je mnohem více eko-friendy variantou.

 

            

 

Když máte tašku nebo batoh z koženky, zdobí vás nejen jejich design, ale i výhody. Jaké?

- Kromě toho, že si můžete vybírat z vážně široké škály barev, neriskujete, že s vámi rozvíří debatu nějaký zapálený ochránce zvířat. :-)  S větší pravděpodobností vás čeká pochvala od kolemjdoucího, co ocení jak vzhled, tak i zpracování, které může být variabilnější než u kůže klasické.
 
- Koženka se jako kůže barvou nenapouští a nekonzervuje, ta už se prostě barevná vyrábí, takže vám nehrozí zabarvení mikiny ani alergická vyrážka za krkem.

- A jestli ani to váš jazýček vah mezi koženkou a kůží nerozkýve, pak tu máme ještě tohle eso v rukávu – a sice cenu. Ta je totiž u koženky o dost nižší. Záleží samozřejmě na jejím zpracování, protože třeba materiál, ze kterého šijeme v malé dílně na Vysočině, se kvalitou v mnohém přibližuje kůži, od které je pohledově k nerozeznání. A tak už tady naplatí ani ten věčný mýtus, že koženka je levná a nekvalitní věc. Bejvávalo.

 

Toužíme začít vyrábět z ekologických kůží, které mají původ v nezpracovaném ovoci, nebo jejich spodní vrstvu tvoří 100% bavlna. To je směr naší cesty, kterou chceme přinášet radost vám, a tím i sobě. Chovat se s respektem k přírodě, i k vaší peněžence. Věříme, že když budou talent, vkus, rozum i srdce v rovnováze, roste šance, že se z vašeho šatníku budou radovat i vaše vnoučata. Umělá kůže dlouhověkost má. Jestli i náš svět, to už je na nás. 

A co pomůže celkové ochraně koženky na našich produktech? Je to přírodní vosk vyráběný v České republice, který se skládá z pravého včelího vosku a zvláčňujícího oleje, bez obsahu chemických látek, terpentinu, parabenů nebo silokonu.