New York – mainstream památky, nebo nová zákoutí?

Hledáme inspiraci v NY   

 

Právě jsme se vrátily ze šestidenního tripu po NY, neopomenuly jsme sice navštívit nejznámější památky, za kterými jsme i původně přijely, nakonec nás však nejvíc nadchla ta místa, která jsme našly úplnou náhodou! A tak pokud budete někdy v New Yorku, rozhodně je doporučujeme navštívit.

Tady jsou:

  • Zapadlé čtvrtě – mnohem lepší než chodit podle mapy po nejznámějších místech je prostě jít tam, kam vás to zrovna táhne. I když jsme nevynechaly žádnou z mainstreamovýh památek, nakonec nás stejně víc nadchla ta zákoutí, která jsme vůbec neplánovaly – a to zejména okolní čtvrtě mimo centrum. Jednak si konečně oddechnete od masy turistů ze všech koutů světa a od otravných pouličních prodejců, ale hlavně tyhle neprozkoumané čtvrtě mají prostě svoje kouzlo! Za zmínku stojí zejména čtvrtě Soho, Chelsea, China Town, Greenwich village.

       Designová zeď v Soho

  • Malé markety a neznámé obchůdky v těchto čtvrtích – při návštěvě těchto čtvrtí zcela jistě najdete newyorské neprozkoumané klenoty – jednou natrefíte na design market, kde vystavují svoje handmade výrobky tamnější malí prodejci, podruhé na vintage obchod, kde vám nabídnou gramofonový desky s těma starýma, pořád skvělýma vykopávkama! Z Design marketů doporučujeme Artists & Fleas – spousta stánků lokálních značek se spoustou jídla ve staré továrně. Podobné Vnitroblocku, ale tak 5x větší! Tady jsme se s Xiss produkty na zádech cítily jako ryby ve vodě! 
  • Skryté rooftop výhledy – Empire state building nabízí sice slušný výhled, ale ta fronta, kterou člověk musí vystát a nahoře se mačkat s turisty celý zážitek dost zprotiví. Pokud chcete vidět New York z nadhledu, je lepší najít nějaký rooftop bar, nejlépe večer, když se zrovna na střeše mrakodrapu koná nějaká párty! Nám se to úplně nečekaně povedlo, bar nebyl ani nějak zvlášť označen, prostě nám cvrnkl do nosu! Za drink tam sice zaplatíte zhruba 15 dolarů, ale ten večerní výhled na New York za to rozhodně stojí! A navíc žádná tlačenice s lidma. Ten, kde jsme byly my, se nacházel v A.R.T. Soho a jmenoval se Arlo Rooftop.

        Rooftop výhled

  • Lanovka z Roosevelt Islandu na Manhattan – Roosevelt Island a Manhattan odděluje řeka, přes kterou se nejsnáze dostanete lanovkou. Tahle lanovka je součást Newyorské MHD a stačí na ni tedy lístek na metro, žádnou speciální vstupenku nepotřebujete. Cesta lanovkou je sice krátká, ale nabízí hezké výhledy z výšky na newyorské mrakodrapy

        Lanovka z Roosvelt islandu

  • Malé newyorské kavárny – Starbucks sice v New Yorku letí a je na každém rohu, ale my jsme rozhodně daly přednost těm menším podnikům, kde nám káva chutnala mnohem víc a místa měla i svou atmosféru. Takové kavárny naleznete již ve výše zmíněných čtvrtích, ale další takové podniky jsme našly v Brooklynu. Brooklyn nás celkově velmi příjemně překvapil nejen svými malými útulnými podniky.
  • Queens – shodou okolností jsme se díky ubytování dostaly i do téhle čtvrti. Queens sice nepatří mezi nejhezčí newyorský neighbourhoods, ale cítíte se tu díky místní jihoamerické komunitě velmi příjemně. Obyvatelé tu jsou moc přátelští a ochotní pomoct, alespoň ti, na které jsme narazily my, další fajn bonus je ten, že se zde nachází opravdu mnoho trhů, kde se dá koupit čerstvé ovoce už od jednoho dolaru a spoustu jiných dobrot od místních. Což je mnohem levnější než v supermarketu.

 

Náš tip:

  • Pokud jste v New Yorku poprvé, je jasné, že se ani mainstreamovým památkám nechcete vyhnout (stejně jako my). Doporučujeme je však navštívit v ranních hodinách, třeba kolem 9. až 10. hodiny, kdy skoro celý New York (včetně Newyorčanů) ještě spí, a vyhnete se tak nepohodlným davům. 

       Brooklyn bridge